Kyberturvallisuus pankkien ja terveydenhuollon toiminnassa

Tietoyhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuuden turvaaminen on välttämätöntä. Suomessa esim. pankkien raha- ja maksuliikenteen turvaaminen on yhteiskunnallisesti isossa roolissa.

Tietojärjestelmissä käsiteltäviä tietoja voidaan suojata tietoturvan eri keinoin. Jos tietoturva pettää, seurauksena voi olla, että kyberympäristö toimii toisin kuin on tarkoitus. Asia koskee entistä enemmän myös tavallisia suomalaisia mm. pankkeihin kohdistettuihin palvelunestohyökkäyksien myötä. Palvelunestohyökkäyksellä estetään sivuston oikeanlainen käyttö, sen toiminta voi vaikka hidastua huomattavasti.

Pankkien turvaominaisuudet on suunniteltu ja kehitetty ehkäisemään verkkorikollisten toimintaa. Lisäksi käyttäjä voi itse parantaa tietoturvaansa huolehtimalla, että tietokoneissa tai mobiililaitteissa, joilla pankkien verkkopalvelua käytetään, on tietoturva kunnossa.

Tarkista, että koneellasi on seuraavat ohjelmat ja että ne on päivitetty ohjeiden mukaan:

  • palomuuriohjelmisto
  • virustorjuntaohjelma
  • käyttöjärjestelmä
  • uusimmat versiot internetin selailuun liittyvistä ohjelmista
  • lisäksi säilytä ja käytä pankkitunnuksiasi huolellisesti
  • ja ole valppaana asioidessasi verkossa

 

Yleensä pankeilla ja yrityksillä on hyvin suojatut tietojärjestelmät. Valitettavasti on myös organisaatioita, jotka ovat huonoja tässä. Melko usein ne ovat haavoittuvia tahoja kuten sairaanhoitolaitoksia. Tästä hyvänä esimerkkinä on toukokuussa 2017 tehdyt hyökkäykset kiristyshaittaohjelmalla, jotka vaikuttivat etenkin Britanniassa sairaaloiden tietojärjestelmiin. Hyökkäys lukitsi sairaaloiden ja terveysasemien potilastietojärjestelmiä ja ei-kiireellinen hoito jouduttiin keskeyttämään potilasturvallisuuden vuoksi.

Vastaavat hyökkäykset tulee myös Suomessa ottaa huomioon ja tehdä varasuunnitelmat tällaisien tilanteiden varalta. Sairaaloissa on mietittävä miten menetellään, jos potilastietojärjestelmät eivät toimisikaan. Hyökkäysten varalta voi myös harjoitella.

Suomen sairaaloiden järjestelmissäkin hyökkäykset luultavasti yleistyvät tulevaisuudessa. Täällä ollaan kuitenkin paremmassa turvassa kuin monessa muussa maassa. Täällä suhtaudutaan tietojärjestelmien turvallisuuteen vakavasti ja esim. asiakastietojen käsittelystä säädetään laissa.

Terveysteknologian kehitys ja uudet sovellukset parantavat terveydenhoidon laatua ja nopeuttavat potilastiedon käsittelyä. Samalla ne tuovat valitettavasti mukanaan myös uusia tietoturvariskejä. Tietoturvaan tuleekin panostaa entistä enemmän sairaaloissa ja teveysasemilla.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *