Tietoturva yhteiskunnassa

Kyberturvallisuus on turvallisuuden osa-alue, jolla pyritään turvaamaan sähköisen ja verkotetun tietoyhteiskunnan toiminta. Suomi on tällainen tietoyhteiskunta. Tietoyhteiskunta ja sen useat kriittiset toiminnot kuten rahaliikenne, energiantuotanto, terveydenhuolto ja lennonjohto ovat riippuvaisia tietojärjestelmien ja -verkkojen toimivuudesta.

Tietoyhteiskunnassa tietoa käsitellään sähköisessä muodossa tietojärjestelmissä, joista muodostuu kyberympäristö. Ympäristöön kuuluvat myös tiedon käsittelyyn liittyvät fyysiset tilat. Kyberuhka taas on teko tai tapahtuma, joka vaarantaa kyberympäristön oikeanlaisen toiminnan. Kyberturvallisuuden tavoitteena on varmistaa, että näin ei tapahdu. Erilaisilla toimenpiteillä pyritään varautumaan ja hallitsemaan kyberuhkia ja niiden vaikutuksia.

Mediassa puhutaan kybersodasta tai siitä, että sotaa käydään kyberavaruudessa. Tämä tarkoittaa, että sotaa käydään tietokoneilla tietoverkoissa, ei oikeaa sotaa. Kyberhyökkäykset voivat kuitenkin olla osa sodankäyntiä. Tällöin esim. lähetellään vihollisen tietoverkkoihin tietokoneviruksia, jotka aiheuttavat niissä haittaa tai vakoilevat tietoja. Hyökkääjiä voivat olla järjestäytynyt rikollisuus, yrityksillä kilpailijat tai jopa valtiolliset toimijat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *